FŐOLDAL ŐSSEJT FOKOZÓ TUDÁSTÁR ÜZLET ENGLISH JÁTÉK WEBÁRUHÁZ

Flavin7-es természetes étrendkiegészítők, vitaminok, őssejtfokozó


Sikeres kísérleti őssejt-terápia cukorbetegségre
2008. március 11., kedd, 12:38

Az 1-es típusú cukorbetegség lényege a hasnyálmirigyben található, inzulint termelő béta-sejtek pusztulása. Az így kialakuló diabétesz kezelésére az egyetlen lehetőség az inzulin külső adagolása, ám a legkorszerűbb eljárásokkal sem sikerül igazán utánozni a normális élettani állapotot. Az őssejtkutatások előretörésének köszönhetően remélhetőleg regenerálni lehet a béta-sejteket, és visszaállítani a hasnyálmirigy inzulintermelését.

Nagy előrelépést jelentett az az új kísérletsorozat, melyben embrionális őssejteket sikerült rávenni arra, hogy inzulint termelő sejtekké fejlődjenek. Az embrionális őssejtek az embrionális fejlődés hólyagcsíra állapotában jelennek meg, és a szervezet összes sejtféleségét képesek kialakítani. Emmanuel Baetge kutatócsoportja (Novocell, San Diego) egerekbe juttatott emberi embrionális őssejtet, amelyek béta-sejteket hoztak létre.

Ehhez nélkülözhetetlen volt azoknak a jelátviteli útvonalaknak a feltérképezése, amelyek során az őssejtek inzulint előállító, ún. endokrin sejtekké alakulnak (differenciálódnak). Először szövettenyészetben próbáltak meg működőképes béta-sejteket előállítani, ezek azonban - bár termeltek inzulint - nem reagáltak a vércukorszint változásaira, így a megfelelő szabályozási rendszer nem működhetett. Hogy ezt kiküszöböljék, olyan sejteket adtak egerekbe a szövettenyészetből, amelyek már megkezdték differenciálódásukat, ám még nem voltak érettek. A kutatók úgy gondolták, hogy az egerek szervezete megfelelő belső környezetet jelent a jól működő, a vércukorszintet érzékelni képes sejtek kialakulásához.

Egy hónap elteltével az állatok véréből az inzulin termelődését bizonyító emberi molekulát (ún. C-peptidet) sikerült kimutatni. (A C-peptid az inzulin peptidláncából hasad ki, ugyanannyi képződik belőle, mint inzulinból. A kutatók azért a C-peptidet mutatták ki, mert aminosav-sorrendje jobban eltér ember és egér között, mint az inzuliné.) Cukor beadását követően megnőtt az emberi C-peptid mennyisége, igazolva, hogy az új béta-sejtek érzékenyek a vércukorra. Az egér saját béta-sejtjeinek elpusztítása után nem alakult ki cukorbetegség, így az őssejtekből képződött sejtek önmagukban is képesek voltak megfelelően szabályozni a cukoranyagcserét.

A sikeres állatkísérletek után megkezdték a módszer emberen való alkalmazásának előkészítését. A meggyőző eredmények mellett nagy kérdés azonban az, hogy az őssejt-eredetű béta-sejtek képesek-e önmaguk megújítására. Ha nem, az eredeti béta-sejteket károsító hatás őket is elpusztítja, így az őssejt-transzplantációt időről időre meg kell majd ismételni.

Az őssejtgyógyászat jövője

A felnőtt szervezetben a csontvelői őssejtek találhatók meg a legnagyobb mennyiségben a szöveti őssejtek közül. Kinyerésük is megoldott és jól tenyészthetők, alkalmazásuknak tehát számos előnye van. Már több mint 30 éve használják őket például fehérvérűségben (leukémiában, a vérképző rendszert érintő rákos megbetegedésben) szenvedő betegek gyógyítására.

Az utóbbi években azonban több országban, így Magyarországon is megkezdődtek olyan klinikai vizsgálatok, amelyek során a csontvelői őssejteket regenerációs eljárásokban próbálják ki. Például a szívgyógyászatban is tesztelik a módszert: az infarktuson átesett betegek szívébe saját csontvelőjükből származó őssejteket ültettek be. A kezeléstől azt várják, hogy a nagy kiterjedésű, nagy területű szívizom pusztulásával járó szívizom-infarktus után a szívelégtelenség előfordulási aránya csökkeni fog.

Az eddigi eredmények külföldön és itthon is biztatóak. Megoszlik a kutatók véleménye arról, hogy nem túl korán kezdték-e meg a klinikai próbákat (és itt most csak a nyugati orvostudományról beszélünk). Egyesek szerint előbb még kísérletes körülmények között kellene tisztázni kérdéseket, mások amellett érvelnek, hogy számos betegség súlyossága, illetve a hatékony egyéb kezelési mód hiánya indokolttá teszi a mihamarabbi beavatkozásokat.

Annyi bizonyos, hogy a terület fejlődik, és a remények szerint már a közeljövőben egyre nagyobb ütemben bővül az őssejtekkel biztonságosan, ellenőrizhető módon kezelhető betegségek köre.

A regenerációs orvoslásban nagy szerephez juthatnak majd a legkönnyebben begyűjthető köldökzsinórvér-őssejtek, amelyek szintén képesek arra, hogy a csontvelőt, a vért, az immunrendszert, illetve különféle szöveteket alkotó fő komponensekké alakuljanak. A köldökzsinórvérben található nagyszámú őssejt is képes arra, hogy a károsodott területre juttatva a károsodott szöveteket regenerálja. Mindezek miatt a jövő gyógyászatának alapvető bázisát jelenthetik, de az őssejttranszplantáció forrásaként már ma is egyre szélesebb körben alkalmazzák őket, főleg különböző vérképző- és immunrendszeri betegségek kezelésében.
(Forrás: az Origó egészségrovata)Iratkozzon fel hírlevelünkre, és havonta tájékoztatjuk újdonsá-
gainkról, akcióinkról és hasznos ötleteket adunk az egészséges életmódhoz.
Vezetéknév
Keresztnév
E-mail cím


A TERMÉKEKET A GLS FUTÁRSZOLGÁLAT VISZI HÁZHOZ; DÍJA: 15.000 FT VÁSÁRLÁSI ÉRTÉK ALATT 1524 FT, FELETTE INGYENES. KAPOSVÁRON SZEMÉLYES ÁTVÉTEL LEHETSÉGES.EGÉSZSÉG ÉS HARMÓNIA DOTERRA ILLÓOLAJOKKAL

ÚJ TERMÉK: KURKUMA KAPSZULA

ANYATEJES TÁPLÁLÁS

ECHO TV INTERJÚ A TÁPLÁLÉKOK SZEREPÉRŐL

INFLUENZA

A FLAVIN 7 ITAL ÉS A FLAVONOID TERMÉKCSALÁD

Q10 KOENZIM - TÖBB ENERGIA, JOBB IMMUNVÉDELEM

Olimpiq kapszula CUKORBETEGEKNEK

ÚJDONSÁGAINK ÉS KERESETT TERMÉKEINK>>

FRUITCAFÉ, A GYÜMÖLCSPRESSZÓ

AZ ÍGÉRETES GRÁNÁTALMA


A LÚGOSÍTÓ LUCERNA>>

FLAVIN77 - A LEGMAGASABB FLAVONOID TARTALOM>>

AZ IZGALMAS KENDER

AFRODIZIÁKUMOK,
SZEXUÁLIS VÁGYKELTŐK


A ROBORÁLÓ BÚZACSÍRA

ÁLLATI TANÍTÁS, EMBERI GYÓGYULÁS ŐSSEJTFOKOZÓVAL

HOMOKTÖVIS - A TIBETI MEDICINA KINCSE

VEGETARIÁNUSOKNAK

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD - ETKA ANYÓ

CURRENT MOON


Locations of visitors to this page

Google
Személyes blogom a blog.hu-n:
Láss csodát!


Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap


SHP HONLAPVARÁZSLÓ

Loading...


A honlap tartalmának bármilyen felhasználása előzetes engedélyhez kötött.
Copyright 2008-2010
Minden jog fenntartva
FŐOLDAL ŐSSEJT FOKOZÓ TUDÁSTÁR ÜZLET ENGLISH JÁTÉK WEBÁRUHÁZ